Із курцгааром по водяній курочці

Ігор Тютькало

Жовтень, 2020 рік

 

Звичайно, водяна курочка - не ідеальний вид дичини для лягавого собаки. Тим більше для першопольного або погано поставленого. Цей птах стійки, як правило, не витримує, його запах сильно хвилює собаку, і він часто зривається та намагається зловити цю дичину, що для лягавого собаки неприпустимо.

Цього літа тривала спека висушила всі болотні масиви, де в достатку водилися бекаси. Перепелів у нас теж не було, і хочеш-не-хочеш мені та моєму собаці довелося зацікавитися цією дичиною. Усі більш-менш великі водойми неабияк зміліли й заросли лопухом. Ось по них і розгулювали водяні курочки, відразу ховаючись у прибережні зарості під час наближення до них на рушничний постріл. Помітивши їх на одній із водойм, ми повільно проти вітру підійшли до берега, але курочки, як і варто було очікувати, нас помітили і швидко сховалися у прибережну траву. Водойма була невеликою, округлою, з порівняно чистим берегом і рідкими кущиками осоки біля берега. Було зрозуміло, що всі вони тут і ховаються в цих ріденьких заростях, між якими великі інтервали незарослого берегу. Пускаю собаку. Він прочісує берег, за хвилину робить потяжку і завмирає у стійці перед ріденьким кущиком осоки. В іншій ситуації курочка давно б сховалася, але зараз їй діватися нікуди. Позаду чистий берег, попереду гладь озера, а цей кущ - єдине укриття. Нерви на межі в усіх трьох. Дичина зачаїлася, собаку лихоманить від збудження, а я хочу якнайдовше потримати собаку у стійці, але боюся, що або курочка, або собака зірветься і замість класної роботи вийде конфуз і халтура. Нарешті шепочу: «Піль!». Курцгаар кидається в кущ, і курка вискакує на середину озера. Постріл завершує справу. Собака пливе по трофей, виносить на берег і довго обнюхує.

Потім ми бредемо далі берегом круглого, немов блюдце, озера. Так само спрацювали ще три курочки, поки не обійшли водойму повністю. Усіх їх узяли з-під стійки і добули на чистій воді. Це, звичайно, виняток із правил і сприятливий збіг обставин. Але це і яскравий приклад того, що в полюванні немає штампів і чітких певних канонів. У кожному полюванні є різноманітні варіації та винятки із загальноприйнятих способів і правил, що робить процес полювання непередбачуваним (у кращому сенсі) і захопливішим. Ось таке вийшло в нас класичне для лягавого собаки полювання з пошуком, стійкою, подаванням на некласичну для того ж лягавого дичину - водяну курочку.