Підлітки на полюванні. А як на Заході?

С. Боровий

Листопад, 2020 рік

У Верховній Раді України лобісти екорадикальних угруповань наполегливо проштовхують законопроєкт, що забороняє присутність на полюванні підлітків - молодих людей, яким через юний вік ще рано з'являтися в мисливських угіддях із власною зброєю, але які присутні там, як правило, з батьками. Цих зусиль докладають із метою знищення найкращого і найкоротшого шляху поповнення мисливських лав новими, свіжими і найвідданішими цій всепоглинаючій пристрасті силами. Адже саме в мисливських сім'ях виховують майбутні покоління мисливців. Правильних мисливців.

Екотерористи та їхні апологети разом із їхніми «наймитами» аргументують цей законопроєкт тим, що, мовляв, присутність підлітка на полюванні травмує його психіку, призводить до цілого переліку найстрашніших наслідків і хвороб, які розвиваються у юного створіння внаслідок споглядання і пізнання всієї мисливської «кухні». Дуже сумнівне твердження, якщо врахувати, що практично всі ми тією чи іншою мірою є нащадками мисливців. До того ж вегетаріанство аж ніяк не є запобіжником від різних відхилень - Адольф Алоїзович найвідоміший приклад цього.

І все ж, а що там у них? Як справи в цивілізованих країнах Старого і Нового Світу, до якого ми декларативно так прагнемо, і який нас закликають, зокрема і ці ж екорадикали, у всьому наслідувати.

А в усьому світі фіксують тенденцію до зменшення віку допуску до полювання. Попереду планети всієї тут, звичайно ж, США. Так, у семи штатах вікового ліміту на отримання ліцензії на полювання взагалі немає, там батьки самі вирішують, коли їхню дитину можна допускати до полювання. 18 штатів не встановлюють мінімального віку володіння вогнепальною зброєю, ще 13 штатів дозволяють володіти зброєю підліткам віком 13 і 16 років. У Техасі, наприклад, дітей пускають на самостійне полювання з 9 років, на Алясці й у Теннессі - з 10 років.

Якщо говорити про країни Європи, то там найчастіше фігурує віковий ценз 16 ​​років. Але у Швеції мінімальний вік самостійного полювання - 15 років. У Німеччині, Ірландії, Данії, Австрії - 16 років. Із 15 років у Франції. Із 14 років під наглядом дорослих в Ірландії.

Наочним тут є приклад англійської королівської родини, де полювання є одним із головних традиційних занять відпочинку, до нього там привчають із самого раннього віку. Члени британської королівської родини дуже трепетно ​​ставляться до дотримання сімейних традицій, однією з яких є щорічне полювання на диких птахів. До цих звичаїв вони намагаються із самого дитинства привчати і своїх юних спадкоємців. Онуків королеви принца Гаррі та Вільяма теж брали на полювання з ранніх років, вони вчилися стріляти з юного віку і завжди були в захваті від поїздок на полювання.

А під час недавнього сімейного відпочинку в Шотландії, неподалік від замку Балморал тепер уже 38-річний принц Вільям вирушив на полювання разом зі своїм старшим сином, семирічним принцом Джорджем. У руки рушницю хлопчик поки не брав, однак із цікавістю спостерігав за тим, як його батьки поводяться зі зброєю і стріляють по птахах. Також окремої статті потребує розповідь про мисливські захоплення герцогині Кембриджської і дружини принца Вільяма Кейт Міддлтон, великої любительки постріляти з мисливської рушниці.

А що ж на пострадянському просторі? Латвійським підліткам можна стріляти на полюванні починаючи з 16 років. Навесні 2019 року парламент Латвії в остаточному читанні схвалив поправки до закону про обіг зброї. Згідно з поправками, підлітки мають право стріляти під час полювання, але тільки при власникові зброї та з його згоди.

Білоруси цього року ухвалили поправки до свого мисливського законодавства, які дозволять (із наступного, 2021 року) підліткам брати участь у полюванні з 16 років.

Колись у СРСР, з якого вийшли всі ці «борці» за психічне здоров'я дітей мисливців, правом полювання могли користуватися особи, які досягли 14-річного віку. Навіть більше, в основних мисливсько-промислових районах СРСР полюванням могли займатися всі громадяни без якогось обмеження віку. Ловити водяного щура, ховрахів, хом'яка, бурундука, соню-полчка, а також крота дозволялося без мисливського квитка і незалежно від віку ловців.

Також щодо цього у наших сусідів - поляків - не далі як у квітні цього року теж серйозно заговорили про зниження мисливського віку до 16 років. Депутати польського Сейму - нижньої палати польського парламенту - проголосували за пропозицію про зміну закону про полювання в Польщі, щоб ті юнаки і дівчата, кому не виповнилося 18 років, могли бути присутніми або брати участь у полюванні за згодою батьків або законних опікунів. Тим часом повідомляють, що FACE (Європейська мисливська асоціація) мала потужний вплив на ухвалення цього рішення через свого постійного члена - Польський мисливський союз. Разом із віцепрезидентом FACE від Польщі Ярославом купа FACE спілкувалася з усіма членами нижньої палати польського парламенту.

«Наразі в європейських країнах спостерігається зростання тенденції залучення молоді до полювання, і національні мисливські асоціації Європи активно агітують молодь займатися полюванням. Участь юнаків і дівчат у мисливських заходах прогресивна і думаюча частина європейців розглядає як прищеплення молодому поколінню знань про природу і глибоке розуміння основ природокористування. Це позитивно впливає не тільки на психічне здоров'я дітей, а й на їхній фізичний розвиток, особливо в той час, коли молодь проводить усе менше часу на відкритому повітрі», - наголошують на сайті Федерації мисливських і природоохоронних асоціацій Європейського союзу, який надіслав депутатам Верховної Ради листа з попередженням про неприпустимість ухвалення антимисливських законодавчих актів.

На фото: Принц Чарльз з маленьким принцем Гаррі на полюванні