Запитували – відповідаємо

Володимир Яковлєв

Грудень, 2020 рік

Редакція отримала запитання від групи мисливців Тернопільщини, чи є браконьєрством полювання, на якому мисливець перебуває у мисливських угіддях із Контрольною карткою обліку добутої дичини та порушень правил полювання без відмітки у цьому документі факту полювання, тобто не записав у зазначеній картці часу та місця полювання.

Що ж, почнемо з того, що терміну «браконьєрство» в українському законодавстві немає. У законі України «Про мисливське господарство та полювання» (ч. 2 ст. 20) визначено: «Дії, зазначені в пунктах 1-8 цієї статті, відповідно до законодавства кваліфікуються як незаконне полювання. Особи, винні у незаконному полюванні, несуть відповідальність згідно із законами». Окрім того, у законі трапляється вислів «порушення правил полювання», але у самому законі чи підзаконних нормативно-правових актах таких чітко визначених правил немає. Отже, це завдання для посадовців Міндовкілля та Верховної Ради України.

Далі. Щодо заповнення цього документа я вже якось писав, що для того, щоб визначитися, як правильно оформлювати та як користуватися щорічною Контрольною карткою обліку добутої дичини та порушень правил полювання (ще й за формою, за якою вона виготовлена та затверджена), необхідно мати як мінімум три вищі освіти, і то не факт, що її правильно оформиш (це важко навіть працівнику, який займається державним контролем за дотриманням тих самих «правил полювання»). На сьогодні щодо оформлення зазначеної щорічної картки буквально кілька слів сказано у законі (наприклад, що вона щорічна, що в ній має бути відмітка про сплату державного мита). Також дещо щодо цієї картки та як із нею поводитися зазначено у Положенні про правила проведення полювань, поводження зі зброєю та порядку видачі ліцензій на добування мисливських тварин, затвердженому наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.10.2011 №549. Наприклад, в останньому сказано, що на ліцензійному полюванні цю картку заповнює (оформлює, робить відмітки у картках) розпорядник полювання, а у ч. 2 п. 1.6 зазначено таке: «При індивідуальному полюванні на хутрових звірів, добування яких здійснюється за ліцензією, усі записи та відмітку про результат полювання в контрольній картці робить сам мисливець».

Розпорядником полювання згідно із ч. 2 п. 1.3 згаданого вище Положення є працівник користувача мисливських угідь (далі – користувач), який уповноважений на охорону мисливських угідь та здійснює керівництво процесом і контролює виконання правил проведення полювання, правил безпеки при користуванні зброєю на всіх етапах проведення полювання. Розпорядник призначається наказом керівника користувача.

Але ж у положенні йдеться про ліцензійне полювання, яке проводить самостійно мисливець, який отримав ліцензію і самостійно полює в мисливських угіддях без розпорядника полювання.

Тож стверджувати, що мисливець вчинив порушення, не відмітивши у картці свій вихід на полювання, фактично неможливо – прямої вказівки на такі дії у законі чи інших нормативно-правових актах немає!

Тому, свого часу працюючи у Державній екологічній інспекції (далі – ДЕІ) та інших контрольно-наглядових органах з питань полювання та мисливського господарства, я просто робив мисливцю зауваження у разі відсутності відмітки, обіцяв наступного разу притягнути до відповідальності (щоб мисливець наступного разу сам усе відмічав) і відпускав після того, як мисливець робив відповідний запис у картці. Зазвичай мисливці посилалися на «відсутність ручки» чи «у ручці паста замерзла на морозі», тоді надавав свою ручку для запису.

На мою думку, давно є потреба якщо не ліквідувати зазначену картку взагалі, то хоча б затвердити порядок користування нею, оформлення у ній наявних реквізитів тощо. Зараз це – прерогатива Міндовкілля, а ДЕІ може їм про це письмово нагадати!

До речі, є ще одне зауваження стосовно картки: є ще порядок видачі посвідчення мисливця і контрольної картки обліку добутої дичини й порушень правил полювання, затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2014 №383, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22 жовтня 2014 р. за №1316/26093. У п. 1.3 цього порядку сказано: «Контрольна картка видається з 1 травня поточного року до 30 квітня наступного року і діє з дня видачі до 30 квітня включно». Отже, ця картка фактично є не «щорічною», а «щосезонною» (сезонною).

Щодо реальної потреби та доцільності існування цієї картки зараз висловлюватися не буду, це окрема і досить велика тема. Отже, читайте «Полювання та риболовлю» й будете в курсі всіх подій.