У гонитві за трофеєм

Павло Старий

Грудень, 2020 рік

На річку ми приїхали із запізненням на кілька годин. Так уже склалися обставини. Швидко складаємо всі пожитки в човен і, витискаючи з мотора розумний максимум, мчимо на судачині точки.

Трохи заспокоювало те, що більшість побачених дорогою човнів вирушила вгору за течією, а нам цікаві точки трохи нижче, там, де річка починає свій поворот, де течія дещо сповільнюється і глибина чергується з брівками, підвищеннями, поодинокими корчами.

У районі, де ми збиралися ловити, стояло тільки кілька човнів. «Світимо» ехолотом забиті раніше постановки човна. Риба є, але її мало. Перший якір кинули на великій поодинокій рибі, але... пара-трійка закидів і світимо далі. І... ось вони! Стоять кількома тісними групами. Якоримося в цьому місці. Перші закиди: тук - є! Перший судак наш! Протягом наступних 20 хвилин піднімаємо не менш ніж п'ять рибин, працюємо технічно - один тягне, другий вимотує приманку і підставляє підсак, один бере рибу, другий - зевник і щипці, потім електронним безменом перевірили вагу і на кукан або в річку.

Незабаром навколо нас збирається десяток човнів місцевих рибалок і кілька екіпажів приїжджих, не вдалося затихаритися. Занадто енергійно махали спінінгами. У них на всіх повний нуль, вони поки глядачі на нашому шоу - ми сортуємо судаків. Це непросте заняття, вони всі від півтора до двох кілограмів. Намагаємося менших за півтора не брати. Принципово і демонстративно кидаємо всіх менших за борт. Дещо негуманно щодо колег, але така «селяві».

Ловимо на новий Flat bait із поролоном і одну відібрану секретну модель силікону поперемінно. Секрет у легкій вазі і плавному проведенні. Клювання почали затухати, але не припинилися. Просто прийшло розуміння, що укрупнитися тут буде вже складно. Ідемо з точки. Один з екіпажів, технічно випередивши човен із трьома рибалками, займає нашу постановку. Ми ж ідемо з прицілом на руслових щуку.

Дорогою проґавили корч, мало не відбили датчик ехолота. Поки сповільнилися, побачили кілька «правильних» силуетів на звалі. Не за планом, але на кілька закидів чого не стати! Перший закид, і на середині проведення клює. Досить швидко приходить відчуття деякого розчарування, візуальний контакт підтвердив - це непоганий судак, але не для сьогоднішнього дня. Ваги показують півтора кілограма - топимо в річці, такі в нас уже є. Товариш теж витягає судака - близнюка за вагою, - із цією точкою все зрозуміло. Сьогодні судак чималий, але хочеться трофей... Не дарма ж стрімголов летіли на риболовлю. Не дарма ж не повернулися по забуту в гаражі котушку - успіху не буде. Вирішили замінити тритисячний «Заубер» двотисячником, який я брав на запас.

Що ж, отже, тактика залишається незмінною, працюємо за ехолотом і не зупиняємося на поодинокій рибі - шукаємо зграйки. Поступово посилюється вітер, піднімається хвиля, нарешті, зовсім з іншого напрямку беру ще судака. Легкою вагою зрозуміти дно стає все важче. Напарник паркує двох судаків поспіль. Трохи зміщується, відбувається перше холосте клювання, потім беру ще судака. Норму вже взяли, навіть із невеликим переловом, а крупняка все немає. Міняємо ще кілька постановок. Жадібний удар на викиді - є! Відчуваю чималу рибу, не поспішаю. Нарешті бачимо рибу, це щука. Не така велика, як хотілося б, але більша за наших судаків, а це вже цікавіше! Приманка глибоко в зябрах. Навіть якби хотіли, не відпустити.

Вітер проти струменя такий, що доводиться кидати тільки строго проти повітряного потоку. Поступово пристосовуємося, але клювань немає. Решті судаків ці скачки на хвилі теж не на користь. Вирішуємо сходити ще на одну перевірену точку - так би мовити, запасний аеродром за поворотом річки під кручею. Там курорт, і повна тиша в усіх сенсах. Клювань немає. Понад годину змарнували, прочісуючи кручу, як результат - тільки один закілушник, якого топимо. Часу все менше, скоро почне темніти, а на кукані тільки двушки судаків і щука понад три кілограми. Трофеїв немає. Що ж, погоджуємося з річкою, раз така ситуація. Не завжди вдається взяти трофей – отже, сьогодні обійдемося і мірними красенями.

Неспішно піднімаємо якір і плавно переміщаємося в бік причалу. Дорогою обговорюємо день, розбираємо, що зробили не так. Але, на жаль, не знаходимо якихось видимих ​​причин. Більш як півтора десятки спійманих і відпущених риб (забрали чотирьох) - свідчать про те, що риболовля вийшла вельми результативною. Але трійка тільки одна, і та щука. Дорогою поглядаємо в ехолот і вже майже на підході до точки висадження помічаємо цікавий корч на семиметровій глибині і явні силуети риб за ним. А що, якщо?.. А ось це спробуйте! Розвертаємося, піднімаємося метрів на двадцять вище й акуратно опускаємо якір.

Експериментувати ніколи, ставимо давно перевірений «Кейтеч». Перші кілька проведень тихо, але вже на третьому, після звалювання приманки з корча - жорсткий «тинц»! Спінінг зігнуло без варіантів, незважаючи на всю жорсткість судачиного кілочка. Здалося, що навіть чую чіткий хрускіт лаку на кільцях, але минуло, просто почулося. Судак, а це був саме він, виявився дуже затятим. Не даючи ні секунди на роздуми, весь час тиснув і смикав головою, просто як щука. Навіть трохи посіяв у душі сумніви щодо належності до судачиної братії, але всього на секунду. Трохи відірвавши його від дна, починаю плавно і неспішно викачувати, відпустивши фрикціон котушки. Іде туго, але все ж поступово здається і показує на поверхні свій жовтуватий бік із темною спиною. Красунчик! Не рекорд, але вже за три кілограми. Хоч щось відмінне від основної сьогоднішньої компанії ікластиків. Беру рукою під зяброву кришку. Не знаю чому, але судака завжди люблю брати рукою. Якась приємна радість під час цього процесу. Напевно, за цим і їздимо на риболовлю. Усе, я сьогодні відловив. Товариш підняв навіть більше, ніж я, але за вагою найбільшого сьогодні успіх на моєму боці. Пора і честь знати.

Уже підпливаючи до берега, зустрічаємо знайомих. У них усього три рибини і жодної більш ніж півтора кілограми, трофеїв немає. Гаразд, за тиждень повернемося і спробуємо відловити краще. Судак є на точках. Можливо, похолодання його дещо притиснуло, можливо, інші чинники. Але ми обов'язково розплутаємо цю головоломку на наступній риболовлі. А інакше, навіщо все це?