Змагання «Святого Трифона» 2020

Зоя Медвєдєва

Січень, 2021 рік

2020 рік видався на диво важким. Не буду перераховувати все, досить короновірусу, через який не відбулося безліч заходів, перехворіло багато друзів і знайомих... Коротше, це ви і самі все знаєте. Але деякі змагання все-таки відбулися. І, на щастя, відбулися і традиційні змагання «Святого Трифона» по підсадному фазану під Києвом. Щоправда, кількість собак явно було замалою - всього 18, тому що нам не дозволили запрошувати друзів-мисливців з інших областей. Знову ж через вірус.

Спочатку ці змагання були задумані і довго проводилися як «Кубок закриття сезону» - останніми в році. Після того як мисливці України познайомилися зі змаганнями «Турніру за правилами св. Губерта», то щоб зробити наші змагання цікавішими, деякі вимоги цих змагань були додані до правил «Кубка закриття сезону». Крім того, ми згадали, що у нас теж є свій святий Трифон, який покровительствує всім тваринам і птахам, пастухам і мисливцям. Так і виникли змагання «Святого Трифона».

Річ у тому, що «Турнір св. Губерта» не є племінним заходом, тобто його дипломи не зараховуються собакам як робочі для комплексного оцінювання. «Турнір св. Губерта» популярний по всій Європі і є ніби показником роботи мисливця із собакою. У ньому враховують, наскільки правильно й акуратно вдягнений мисливець, наявність необхідних документів для полювання, правильність спорядження набоїв і чистота зброї, ставлення мисливця до оточення, природи, влучність і безпека стрілянини, злагодженість роботи із собакою, здатність собаки знайти і подати відстріляну дичину і ще багато дрібниць. А роботу собаки оцінюють усього 30 балами зі 100. Ми вирішили, що на нашому змаганні «Св. Трифона» будемо розцінювати роботу собаки за нашими рідними правилами для пернатої дичини, але до загальної оцінки додамо бали за подання двох відстріляних фазанів. А мисливець також буде набирати свої бали за перерахованими раніше вимогами і змагатися за титул «Найкращого мисливця». Тобто собака здобуває повноцінний польовий диплом, і оцінюється якість робочої одиниці - мисливець і собака. І, на мою думку, вийшли непогані змагання. У всякому разі, вже багато років ці змагання мають успіх.

Цього року зібралися 21 листопада в районі села Проців на Київщині. Як я вже згадувала, зареєструвалося 18 собак, але, з огляду на короткий світловий день, було дві робочі комісії. Одну очолив Володимир Костянтинович Грановський, а іншу - я. Провели жеребкування, і робота почалася.

Після двох днів дощів погода нас потішила простою хмарністю, та ще й сонячними моментами. Вітер був рівним і сильним. Результати виступів собак мають такий вигляд:

 - дратгаари - 9 собак (спрацювало 7);

 - курцгаари - 4 собаки (спрацювало 2);

 - пойнтер - 1 (не спрацював);

 - епаньоль бретон -1 (не спрацював);

 - спанієлі - 2 (спрацював 1);

 - лабрадор ретривер - 1 (спрацював).

Усього з 18 собак спрацювало 11 (61%). За якістю польових дипломів: Д-II – 3; Д-III – 8. Нагадаю, що за підсадного птаха дипломів I ступеня не присуджують.

Призові місця розподілилися, як ви розумієте, серед собак, які здобули дипломи II ступеня:

1. «Польовий Переможець» - дратгаар Ben, 79 балів, власник Дубина О.В.

2. Дратгаар Джек, 79 балів, власник Кашурін А.Н.

3. Лабрадор ретривер Best Buddy, 78 балів, власник Добранчук О.Л.

За результатами роботи в окремих комісіях два собаки, Ben та Джек, набрали однакову кількість балів, і для них було проведено бараж, тобто фінальний тур, який проводять за довільним правилами. У цьому випадку був висаджений у полі один фазан. Собаки, пущені в пошук одночасно, повинні були його знайти і відпрацювати. Хто перший правильно відпрацює фазана, подасть його власнику, той і переможе. І найкращим виявився Ben Дубини О.В. Відбувалося це перед очима всіх учасників, і вболівали вони, треба сказати, дуже емоційно.

За Положенням про змагання призерів було нагороджено дипломами, жетонами, кубками та різноманітними призами, як від Київського відділення Федерації, так і від спонсорів змагання.

За результатами виступів найкращим мисливцем, який набрав найбільшу кількість балів, став Кашурін А.Н. - 135 балів. 2-ге місце - Дубина О.В., 134 бали. 3-тє місце - Доросевич С.Г., 134 бали.

Був нагороджений жартівливим призом «За влучний постріл» також і найневдаліший стрілок. Йому подарували пачку набоїв, щоб тренувався. Найкращим курцгааром став Braun vom Taliansky Hof, власник Доросевич С.Г. Найкращий спанієль - РМС Дінар, власник Гончаров Д.В.

Хочеться хоча б трохи сказати про роботу найкращих собак. На мій превеликий жаль, я не бачила роботи Ben Дубини О.В., тому що він виступав у комісії Грановського В.К., але впевнена, що це була чудова робота, тим цінніша, що собаці лише рік від народження. Але двоє інших найкращих собак працювали в мене перед очима. Дратгаар Джек Кашуріна А.Н. добротно і красиво відпрацював своїх фазанів, показавши гарне чуття і контакт із власником, але і він не втримався від невеликого кидка під час пострілу.

Молодий лабрадор Best Buddy Добранчука О.Л. просто вразив мене своїм азартом і наполегливістю. Я вже бачила влітку його прекрасну роботу по качці, а тепер він азартно і дуже енергійно відпрацював у полі. За швидкість пошуку я не змогла поставити йому менше ніж 10 балів, він просто літав на швидкому галопі. Але цей самий азарт вів його занадто далеко на паралелях. Щоправда, він за командою відразу повертався. А його контакт із власником просто неймовірний. У підсумку - диплом II ступеня. Хоча Бадді ще дуже молодий.

Не можу не сказати і про негативні враження від роботи собак. Як завжди, полювання позначилося на деяких собак відсутністю витримки під час зльоту птаха і пострілу. Небажання мисливців вимагати від собаки такої ж витримки на полюванні, як і на змаганнях, призводить до далеких і «красивих» угонок. Але ж угонка на полюванні часто заважає зробити прицільний постріл і ставить під загрозу життя собаки. Ще я помітила барк слухняності у деяких собак. Хоча поганий послух іноді просто може зіпсувати гарне полювання і також наражає на небезпеку життя собаки.

Хочу висловити велику подяку спонсорам змагання, які безоплатно надали прекрасні призи для мисливців - це ГО «Асоціація міслівців та стрільців України Big Cat». Дуже сподобалися всім і призи, які зробила власними руками Середюк О.М., кінолог Київського відділення федерації.

Мені здається - свято вдалося!