«Калаш наш-мяш»

Олег Лисогор

Березень, 2021 рік

Черговою збройовою прем'єрою заводу «Маяк», відомого своїми мінометами, стала мультикаліберна платформа «КалашНаш», анонсована для широкої публіки на початку року. Ідеться про презентовану заводом зброю зі змінними частинами, що дає можливість переходити з калібру на калібр. Таких калібрів п'ять: 7,62х39 або 5,45х39, також 5,56х45/.223 Rem., 6 mmXC, 6,5×39 Grendel. Базою для моделі є АКМ або АК-74, а змінними в ньому є стволи, затвори і магазини.

Нова платформа позиціонується для ринку цивільної зброї. Головним конструктором цього виробу є Олександр Гордєєв. Самого вироби ще ніхто до пуття не бачив, але за оприлюдненою інформацією вже можна говорити про технології модифікації. Загалом вона відома багатьом патріотам, яким 2014 року довелося спішно освоювати професію гаражного зброяра - відновлювати АК з макетів. Тим самим, і з чималою вигодою, займався і завод «Маяк», коли пропонував на ринку цивільної зброї карабіни на базі АК, нібито відновлені з ММГ.

Модуль ствола АК/АК-74 зараз пропонують, наприклад, на ринку США - від $260 (Болгарія) до $330-400 (Китай), якісний же (польський) - доларів за 500. Ним легко можна замінити розпиляний ствол ММГ, для чого треба роз'єднати ствол із коробкою. Крім пресової посадки для фіксації ствола служать штифти, оскільки зазвичай на незмінний ствол надіта (і заштифтована) база прицільної планки (колодка прицілу, виробництво РФ, ціна приблизно 2990 руб.), то у змінних стволах її кріплення треба перенести на коробку. Тому на фото модифікованого «КалашНаш» ми бачимо, що в коробку врізаний блок металу. Цей самий блок металу служить і для фіксації ствола в коробці - на два секторні пази (див. нижню поверхню змінного ствола). Верхній паз схожий на успадкований від придбаних (незмінних) стволів.

Ще однією змінною деталлю є личинка затвора - під гільзи з різним діаметром денця. Затворна рукоять замінена на трубчасту, приварену. Як це має сприяти заявленій функції стрільби одиночними пострілами з перезарядженням вручну - незрозуміло, конструктивно відсікач газів має бути на газовідвідній трубці.

Особливості конструкції АК: значне співвідношення мас затвора і рами затвора, довгий хід рами затвора дають змогу переробляти зброю під цілу низку калібрів. Певною проблемою є лише припилювання бойових упорів різних затворів, щоб забезпечити оптимальне налягання гільзи в патроннику. Також цікаво було б подивитися, як розробники розв’язали проблему відбиття гільз різної довжини в новому виробі.

Загалом, за доступності на ринку США всіх деталей, включно зі стволами, затворами і магазинами, така модифікація зброї досить проста. Питання в тому, наскільки вона доцільна? Платформа АК недостатньо стабільна. Розрахунки напружень і коливань, що виникають під час пострілу, показують, що для їх зменшення хоча б на 25-30% треба:

- штамповану ствольну коробку робити з матеріалу завтовшки не менше ніж 2,5 мм (як в РПК). Однак і в такій ствольній коробці коливання і напруги виникають переважно в тильній частині, де встановлюється поворотна пружина і куди відкочується рама затвора, також - на нижній поверхні, де є вікна магазина й УСМ. Це непереборно;

- діаметр ствола збільшити як мінімум на 15% щодо дулової частини;

- встановити амортизатор рами затвора;

Але і в цьому випадку АК як платформа не перевершить АР-15. За чи проти - проголосують покупці, гривнею.