Сезон випробувань 2021 відкрили норники

Зоя Медвєдєва

Квітень, 2021 рік

Ще не закрилося полювання на лисицю, а норники вже зібралися на змагання. 6 лютого на Київщині відбулися традиційні змагання норових собак по лисиці «Кубок Борисполя».

Зібралася рекордна кількість учасників - було заявлено 48 собак, 12 команд. Змагання включали, як завжди, дві роботи по лисиці на норі «П-подібній». Отже, виходить 96 пусків за один день. А день на початку лютого ще досить короткий, та ще після теплих грудня і січня в лютому завернули міцні морози. У мене були великі побоювання, що і учасники, і організатори замерзнуть. Але обійшлося. Для учасників розвели багаття, біля якого всі грілися, а мені мерзнути було ніколи.

Треба зазначити, що наша Оксана Миколаївна Середюк продемонструвала чудеса організаційної підготовки: жеребкування проведено попередньо, всі таблиці і бланки підготовлені були заздалегідь і вже, за можливості, заповнені, перевірка слухняності була проведена оперативно не тільки далеко від нори, а й узагалі за межами села, щоб собак ніщо не відволікало. Польову експертизу на норі проводила я, і почала я роботу рівно о 7 ранку, на світанку. І хоча після того, як усі собаки відпрацювали перше коло, було зроблено коротку перерву, щоб перекусити і зігрітися, вся робота на норі була закінчена до темряви. Але нагородження вже провели під фарами.

Як я вже згадувала, собак було 48. Із них: ягдтер’єрів - 37 (у двох пусках спрацювало 33 собаки - 89%); ж/ш такс - 7 (у двох пусках спрацювало 4 - 57%); паттердейл тер'єрів - 4 (у двох пусках спрацював 1 - 25%). Усього у двох пусках спрацювало 38 собак (79%). Шість собак у двох пусках здобули два дипломи I ступеня. Це дуже гарний результат, хоча завжди хочеться ще краще. На мою думку, було багато хваток «не за місцем», особливо «паща в пащу». А це дуже неприємна хватка, тому що вона дуже травматична для собаки, а в умовах полювання може стати причиною його загибелі. Я думаю, і багато мисливців зі мною погодяться, що практичне полювання дуже відрізняється від роботи собаки на штучній норі. Стенд є стенд, а природна нора іноді має таку конфігурацію і профіль, що важко навіть уявити собі, і для лисиці вона - «рідний дім», а собаці іноді навіть не вдається підійти до неї впритул. Ось де йому потрібен невеликий розмір разом із наполегливістю, чуттям і кмітливістю! А злість і, відповідно, мертві хватки найчастіше взагалі не потрібні. Але правила є правила, і вони створені для того, щоб максимально виявити всі робочі якості собаки. Крім того, після активного сезону полювання собаці потрібен відпочинок, хоча б невеликий, і обов'язково притравлювання на штучній норі у вигляді розминки.

Тепер про результати змагання. Конкуренція була жорсткою. Командні місця розподілилися так:

1 місце - команда розплідника Klein aber fein Пустоварова В.Н., 619 балів; 2 місце - команда «Львівські батяри», 608 балів; 3 місце - команда «Львівські батяри-1», 597 балів.

Призові місця в особистій першості посіли:

1 місце і звання «Польовий Чемпіон» - ягдтер’єр Танк Ягдуніверсал, 2-I ст., 200 балів, власник Ковальчук Р.О., Рівне; 2 місце - ягдтер’єр Хунта Кляйн Ягер, 2-I ст., 198 балів, власник Пелех Р.М., Львів; 3 місце - ягдтерьер Anka Jagduniversal, 2-I ст., 196 балів, власник Пустоваров В.М., Київ.

Примітно, що Танку Ковальчука - 8,5 років, Хунті Пелеха - 4 роки і 4 місяці, а Anka Пустоварова - 2 роки 9 місяців.

Призові місця серед нечисленних порід посіли:

1 місце, звання «Польовий Переможець» - ж/ш такса Zov Lesa Bor, дипл. I, II ст., 184 бали, власник Богурська О.В., Чернігів; 2 місце - ж/ш такса Zov Lesa Barbaris, дипл. I, II ст., 166 балів, власник Богурська О.В.; 3 місце - паттердейл тер'єр Ali KAF, дипл. II, I ст., 163 бала, власник Богурська О.В.

Не можу не перерахувати 6 ягдтер’єрів, які здобули по два дипломи I ступеня:

1. Ley, власник Добровольський С.М., Черкаси.

2. Танк Ягдуніверсал, власник Ковальчук Р.О., Рівне.

3. Хунта Кляйн Ягер, власник Пелех Р.М., Львів.

4. Anka Jagduniversal, власник Пустоваров В.М., Київ.

5. Tessi, власник Пелех Р.М., Львів.

6. Ali Favorit Ley, власник Рой А.А., Черкаси.

Хочу подякувати за участь усім, хто приїхав і виступив. Лисиці, як завжди, були дуже сильними і красивими. На норі професійно працювали Сергій Остапенко та Владислав Шевель. За потреби допомагав Сергій Добровольський. Спасибі їм за професійний підхід до справи.

Зоя Медведєва, фото Анни Яковлевої