Вармінт тренування для кроухантингу

Олег Смірнов

Квітень, 2021 рік

Регулярне тренування у стрільбі є необхідним елементом при підготовці до кроухантингу. Якщо сконцентруватися на дистанціях від 50 до 100 м, які є найскладнішими для точної стрільби і потребують використання поправок, то однією з відповідних дисциплін для ефективного тренування, запозичених зі спортивної пневматики, може стати вармінт. Навіть більше, мішень у металевому вармінті - це круглий диск із металу діаметром 4 см, що відповідає розміру забійної зони, яка найбільш широко використовується в кроухантингу.

Для розуміння дисципліни наведу основні правила металевого вармінту. Стрільба здійснюється на відкритому повітрі зі стрілецького столу і упорів по одинадцяти мішенях, розставлених на метрових стійках на дистанції 50-100 м із кроком 5 м. Кругла металева мішень має ніжку, яка обертається на осі, прикріпленої до стійки. При влученні в мішень вона провертається на 270 градусів і залишається в горизонтальному положенні завдяки спеціальному упору. Мішень попередньо фарбується, і для суддів слід від кулі на фарбі є ще однією оцінкою влучення кулі в мішень. Горизонтальне положення мішені після влучення в неї кулі не дає змоги побачити спортсмену слід від кулі. На змаганнях також заборонено використання прапорів для визначення напрямку і сили вітру і не допускаються різні «підказки» з боку. Дозволяється на стрілецькому столі користуватися вертушкою для визначення швидкості вітру, хоча мимоволі напрошується питання - де стіл, а де стрілецька траса?

Насправді для корекції стрільби на змаганнях є багато прийомів, якими спортсмени користуються. Це і оцінка вітрових збурень, помічених за рухом гілок дерев, листя, трави, візуальне відстеження польоту кулі на кінцевій ділянці польоту, при влученні кулі в ґрунт тощо. Ну і, нарешті, використовується фактор «свого поля» або «багаторазово випробуваного поля», де вже розвідані різні аномальні ділянки.

Завдання спортсменів полягає в послідовному ураженні максимальної кількості мішеней, починаючи з першої, встановленої на 50 метрах. Для одного матчу або однієї стрілецької сесії дається 15 куль і 13 хвилин часу. Стрілянина закінчується при ураженні всіх мішеней, після витрачання всіх куль або після завершення заданого часу. Стрілянина на змаганнях складається з трьох матчів.

За успішними виступами спортсменів на змаганнях високого рівня в дисципліні металевий вармінт стоять роки наполегливих тренувань. Вармінт-тренування спрямовані на набуття досвіду стрільби в різних умовах на відкритому повітрі й отримання відповідних поправок. Під час тренувань широко використовуються прапори і додаткові мішені, що дають змогу краще розібратися у вітровій обстановці і зробити правильну корекцію. На тренуваннях мішені, або як часто їх називають «убойки», після влучення в них не фіксуються в горизонтальному положенні. Це дає можливість за слідом від влучення в них куль зробити необхідну корекцію.

Вармінт-тренування завжди починається з ретельного пристрілювання мішені на дистанції 50 м у «нуль». Таке пристрілювання дає змогу визначити поправки для всіх дистанцій за наявності попередньо визначених базових поправок. Детальна процедура знаходження базових поправок описана в статті «Кроухантинг. Особливості стрільби на дистанціях 50-100 м» («ПтР »№12,20 р). За потреби поправки уточнюються стріляниною по паперовій мішені.

Для отримання поправок можна використовувати також балістичний калькулятор, і більшість спортсменів ним користується. У балістичний калькулятор вводиться дулова або початкова швидкість кулі, висота оптичної осі прицілу щодо осі ствола, дистанція пристрілювання, маса кулі, її балістичний коефіцієнт і атмосферні параметри - поточна температура та атмосферний тиск.

Результати порівняння поправок, отриманих під час стрільби по мішенях на дистанціях 20-100 м із кроком 10 м в лісі за відсутності вітру і з обчисленими в калькуляторі «Стрілець», засвідчили його високу достовірність. У моїй практиці під час використання гвинтівки з попереднім накачуванням Раптор 3 Стандарт+ і куль JSB Exact Jumbo Heavy Diabolo 1,175 г розбіжності з базовими поправками після пристрілювання становили лише на деяких ділянках балістичної траєкторії різницю приблизно 0,1 МІЛ.

Унаслідок було ухвалено рішення про домашні вармінт-тренування, метою яких було досягнення стабільної точності стрільби за різних погодних умов, зокрема з вітровими збуреннями. Але спочатку потрібно було підготувати технічну базу - виготовити стійки і мішені (убойки). Для компактності тиру кількість стійок становила шість, їх вистачало на всю дистанцію з кроком 10 м. У разі зміни кроку встановлення мішеней їх завжди можна буде по ходу стрільб переставити.

Для чотирьох стійок пішли в хід алюмінієві лижні палиці, плюсом яких були упори на них у вигляді грибків, що слугували для відштовхування від снігу. Дві інші стійки були зроблені зі смужки металу завтовшки 4 мм і завширшки 25 мм. Убойки зроблені з металу завтовшки 3 мм з висотою ніжки 9 см, до стійок вони підвішувалися на 10-сантиметрових болтах і фіксувалися у відповідних місцях гайками М8. Усе було зроблено своїми руками за винятком приварювання ніжки до кола мішені.

І ось, нарешті, перший вихід на тренування. Попередня підготовка включала розставляння стійок із пофарбованими убойками з кроком 10 метрів і прикріпленими до них табличками з відповідними відстанями. Перед основною стріляниною з використанням окремої паперової мішені формату А4, встановленої на дистанції 50 м, було виконано ретельне пристрілювання в «нуль».

Далі було визначення поправок за допомогою балістичного калькулятора «Стрілець» із введенням у нього всіх необхідних даних, включно з дистанцією пристрілювання і температуру з атмосферним тиском, взятими для точки стрільби з інтернету. У підсумку вийшла таблиця (Таб. 1). Як і варто було очікувати, стрілянина по першій мішені на відстані 50 м і повторний постріл для закріплення результату проблем не викликали. На другій дистанції 60 м таблична поправка становила 6,7 кліка. Так як дробове число кліків не вводиться, то за шкалою барабанчика вертикальних поправок для початку було введено 6 поправочних кліків. Водночас дві кулі влучили близько до нижнього краю убойки. Додавання сьомого кліка ситуацію поліпшило, третя куля змістилася вгору ближче до центру мішені. Дистанція 70 метрів особливих проблем не спричинила. Обидві кулі після введення поправки в 14 кліків у мішень влучили, щоправда, з одним але. Між двома заліковими пострілами, які розкрутили убойку, було два промахи, і я це списую на поспіх під час прицілювання через «запаморочення від початкових успіхів».

На 80 метрах почалися серйозніші проблеми. Кулі летіли нижче від мішені і треба було зробити загалом два послідовні додаткові кліки до 23 табличних. На 80 метрах двом клікам із ціною одного кліка 0,1 МІЛ відповідає підйом траєкторії кулі на 1,6 см. На убойці можна бачити і найвищу точку влучення кулі. Вона відповідає трьом клікам і підтверджує те, що корекція табличних результатів виявилася необхідною. Під час стрільби на цьому ж місці в умовах хвойного лісу в денний літній час, коли повітряні маси в лісі «оживали» і раніше на дистанціях 80 і 90 метрів фіксувалося зміщення куп за вертикаллю. У ранкові години до сходу сонця такого не було. Додані два кліки було перенесено на решту дистанції і на 90 метрах введена поправка дорівнювала не 32,7 табличного кліка, а 35. Це спрацювало, і дистанція 90 м, як не дивно, виявилася найбільш безпроблемною.

Стометрівка в цій сесії виявилася найскладнішою. Кулі просто не йшли в мішень, і на такій дистанції важко було зорієнтуватися, в який бік крутити барабанчик вертикальних поправок. Довелося поставити поруч зі стійкою на 100 м пристрілювальну мішень і постріляти на купчастість із поправкою - «таблиця (43) + 2 додаткові кліка». За вертикаллю купа була близькою до рівня убойки, а ось за горизонталлю через поточні вітрові зміни вона пішла вправо «на півтора корпуси». Корекція за горизонтом здійснювалася винесенням за горизонтальною сіткою. Коли метод проб і помилок після низки пострілів спрацював і дві поспіль кулі влучили в убійку, матч був завершений.

Пізніше, аналізуючи і порівнюючи тренувальну ситуацію зі старих мішеней, відстріляних у цьому місці (а я їх зберігаю), було знайдено схожі моменти, коли купа на дистанціях більше ніж 70 м «переміщалася». Заради справедливості потрібно зазначити, що і за вертикаллю переміщення куп також були, і відхилення середньої точки влучення доходили порівняно з безвітряною погодою до 0,5 МІЛ.

Проведене тренування у вармінт-форматі не мало на меті отримання результату з мінімальною кількістю пострілів. На цьому етапі це і неможливо. Але те, що це тренування підготувало базовий матеріал, який уже був використаний у подальших тренуваннях і для практичної стрільби, - це без сумнівів.

Що ще можна сказати про перші проведені домашні тренування у стилі вармінт, чи виправдалися очікування? Без всякого сумніву, виправдалися. Дисципліна викликала величезний інтерес навіть у такому стиснутому варіанті. Перед стрільцем стоять на різних дистанціях тільки забійні зони й уражати їх стало на тренуванні - означає знизити кількість підранків на полюванні.

Як приклад нижче наведено результат одного з вармінт-тренувань кулями Люман Field Target 1,5 г на дистанціях 40-90 м із кроком 10 м. Спочатку при проходженні дистанції були уточнені поправки й далі вони були випробувані на папері на цих же дистанціях у варіанті стрільби винесенням по сітці і за переходами (фото 3). Невеликі розбіжності фіксуються з дистанції 80 м, але це вже предмет подальшої роботи над помилками.

Процес тренувального вармінту можна зробити ще цікавішим і ефективнішим, якщо використовувати тренувальний досвід спортсменів, які встановлюють мішені тільки на критичних або ключових дистанціях. Таких ключових дистанцій, які характерні зростанням кривизни балістичної кривої, п'ять: 65 м, 80 м, 90 м, 95 м і 100 м.

Вармінт навіть у такій «домашній» інтерпретації захоплює, і виникає бажання стріляти цю дисципліну ще і ще, навіть незважаючи на кроухантинг. До речі, за зізнанням спортсменів, багато хто з них прийшов у спортивний вармінт із кроухантингу.

 

Таб. 1

Дистанція, метри

Швидкість кулі, м/с

Верт. поправка, MRAD

Верт. поправка, кліки

50,0

222,4

0,0

0,1

55,0

218,3

0,3

3,2

60,0

214,2

0,7

6,7

65,0

210,3

1,0

10,4

70,0

206,4

1,4

14,4

75,0

202,7

1,9

18,6

80,0

199,0

2,3

23,1

85,0

195,3

2,8

27,8

90,0

191,8

3,3

32,7

95,0

188,3

3,8

37,7

100,0

184,9

4,3

42,9