Плануємо полювання

Редакція

Липень, 2021 рік

Після оприлюднення 11 червня Міндовкіллям (що є порушенням закону, оскільки мисливський сезон починається 1 травня, і мисливці вже не перший рік звертають на це беззаконня увагу різних чиновників, але…) лімітів та норм використання мисливських тварин на новий мисливський сезон, в областях користувачі мисливських угідь помаленьку стали оприлюднювати свої Накази та плани на відкриття полювання.

Як ми знаємо, найбільшим і наймасовішим користувачем у нашій державі є УТМР, саме на території його мисливських угідь «відкриваються», тобто починають мисливський сезон, більшість наших мисливців. Отже, з появою лімітів, стало можливим говорити й про якісь дати відкриття на наймасовіше й популярне полювання на пернатих, ми взялися за телефон і спробували дізнатися, хто (які області) й коли збирається відкриватися.

Треба зазначити, що на момент здачі в друк цього номера газети готові Накази на відкриття полювання були тільки в Київській та Львівській обласних організаціях, у більшості ж областей їх тільки починають писати та погоджувати. Тож звертаємо вашу увагу й наголошуємо, що наведені нижче дати відкриття та цифри переважно «планові» й ще не погоджені, а отже, можуть змінитися. На превеликий жаль, є й такі мисливські чиновники, які не побажали ділитися інформацією з єдиним в Україні мисливським виданням, посилаючись на особисту неприязнь, Бог їм суддя.

Найпершими, ще у травні, свій Наказ про відкриття полювання цього мисливського сезону оприлюднили в інтернет-просторі (щоправда, ненадовго, мабуть, дістали за це по шапці і зняли його) львів’яни. Як розповіли нам в обласній організації, вони погоджували дату й час відкриття полювання з іншими користувачами мисливських угідь в області, зокрема й з «Лісівником», щоб відкриватися разом. Відкриття полювання на пернатих у Львівській області починається 14 серпня з 18 години. (Ох, ця вже ретроградська вісімнадцята година!.. Скільки раз говорилося й наголошувалося – відкриття полювання звечора має лише негативні наслідки – призводить до банальної пиятики в угіддях замість полювання та провокує багатьох на порушення – стріляти починають задовго до 18 години й що далі, то більше й масовіше).

У Київської обласної організації УТМР Наказ (витяг з якого ми подаємо нижче) про відкриття також уже давно готовий, але оприлюднили вони його тільки недавно. Отже, відкриття полювання на пернату дичину в угіддях обласного товариства починається 7 серпня з 18 години (тільки в Обухові молодці, там збираються відразу полювати, а не пити – вони відкриваються зранку). Щоправда, на перепілку чомусь можна буде полювати не з 7-го, а з 8 серпня… Можна припустити, що таке непорозуміння через все ту ж 18 годину, але нам про це залишається лише гадати.

Що стосується фінансової сторони полювання, то ціни на нього практично скрізь, де нам про це повідомили, підскочили – і на річні внески, й на відстрільні картки. Так, внески в Київській області цього року зросли до 800 грн, сезонна відстрілка коштує 700 грн.

У Дніпропетровській області планують відкривати полювання 7 серпня з 18 години.

У Кіровоградській також із 7-го і також з 18-ї.

В Одеській області відкриття 7 серпня, але що стосується години відкриття, то по різних районах – різнобій, тож уже пізніше можете уточняти на місцях, на момент приходу газети з друкарні ця інформація має бути вже доступною. Сезонна відстрілка в різних районах також коштує по-різному – в межах 400-550 грн, внески – 1100 грн.

Полтавська область планує відкриватися 7 серпня. Орієнтовно внески будуть у межах 580 грн.

Суми планують відкриватися 7 серпня з 18 години.

Волиняки хочуть відкритися 7 серпня з 16 години.

Тернопіль також 7.08 і також з 16 години. Внески у них 600 грн, сезонна відстрілка 500 грн.

Харківська область відкривається 7 серпня з 18 години, внески у них – 700 грн.

Херсон також відкривається 7.08 і внески у них також 700 грн.

Черкаська область відкривається 7 серпня, «сухі» райони з 18 години, а райони по Дніпру – з ранкової зорі.

Чернівчани відкриваються 14 серпня з 18 години. Внески у них 1200 грн, сезонна відстрілка – 800 грн.

Чернігівська область відкривається 7 серпня з ранкової зорі. Відстрілка у них 800 грн, внески – 850 грн.

Закарпатська область з датою відкриття ще не визначилася (на момент здавання номера), а от внески в них – від 1500 до 2500 грн!

У Рівненській області відкриття із 7 серпня з 16 години, внески – 800 грн, відстрілка – 500 грн.

Ось таку інформацію нам вдалося для вас «накопати», а нижче подаємо витяг із Наказу по Київській області, щоб мисливці приблизно уявляли й орієнтувалися в датах, днях полювання та кількості дозволених трофеїв.

Наказ (витяг) про організацію та проведення полювання в мисливський сезон 2021-2022 років в мисливських угіддях Київського обласного мисливсько-рибальського виробничого об'єднання Київської обласної ради УТМР.

1. Установити такі строки полювання:

1.1. На качок (крім гоголя, чернi бiлоокої, савки, огара, галагаза, нерозня, гаги звичайної, лутка, крохалів, черні червонодзьобої, креха середнього, каменярки, казарок білощокої та червоноволоï), лиску, куликів (крім кулика-сороки, ходуличника, шилодзьобки, кроншнепів, чайки, лежня, дерихвоста, поручайника, крем'яшника, чорниша, перевізника, фіфі, баранця великого (дупеля), зуйкiв морського, малого, великодзьобого, галстучника, пісочників, плавунців), з 18 години 7 серпня по 28 листопада 2021 року включно, а на території водно-болотних угідь Київського обласного МРВО Київської обласної ради УТМР Баришівського, Броварського, Володарського, Таращанського, Тетіївського та Яготинського районів, Канівського та Київського водосховищ – по 29 грудня 2021 року включно. На території мисливських угідь КОО МРВО КОР УТМР в Обухівському районі з - ранкової зорі 7 серпня 2021 року.

1.2 На голубів (крім голуба-синяка) – з 18-ї години 7 серпня по 4 листопада 2021 року включно.

1.3. На перепілку – з 8 серпня по 31 жовтня 2021 року включно, тільки для мисливців - власників собак лягавих порід і спанієлів, індивідуально або групою мисливців (не більше 3-х осіб) та за наявності паспорта на собаку мисливської породи.

1.11. На зайця-русака - з 6 листопада по 26 грудня 2021 року включно.

1.12. На лисицю, єнотовидного собаку, вовка - з 6 листопада 2021 року по 28 лютого 2022 року включно.

2. Установити, що:

2.1. Днями полювання є:

- на пернату дичину – субота, неділя та середа, а для мисливців власників собак лягавих порід і спанієлів індивідуально або групою мисливців (не більше 3-х чоловік) та за наявності паспорта на собаку мисливської породи – додатковий день полювання – четвер;

на перепілку додатковими днями є понеділок, вівторок та п'ятниця, полювання в які проводиться під керівництвом єгерської служби користувача угідь, за окремими відстрільними картками; на куріпку сiру та слукву – усі дні тижня;

2.3. Норма добування пернатої дичини та зайця-русака одним мисливцем за день полювання встановлюється окремим наказом центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, але не повинна перевищувати: Качок – 5; лисок – 6; куликів – 10; перепілок – 15; слукви – 3; голубів – 10; куріпок – 3.

Денна норма добування зайця-русака на одного мисливця – 1 заєць. Норми відстрілу єнотоподібного собаки, лисиці не лімітовані.