Суботня лазня

Володимир Супруненко

Липень, 2021 рік

Щосуботи я ходжу в лазню. Попаритися, помитися, похльостати себе березовим або дубовим віником - свята справа для добувачів усіх мастей. Ще б пак! Цілий день на вітрі, на морозі, під дощовими струменями і комариними акордами - всякого буває, найкращий відпочинок і оздоровлення для тіла й насолода для душі - сільська лазня. Це давній звичай добувача, який знаходив поживу в безкрайніх лісах і водах численних річок і озер. Хай у які нетрі закидала доля лісового промисловики, він поруч із житлом обов'язково зводив лазню. А нерідко саме з лазні, в якій можна було і від лютого холоду сховатися, і від дикого звіра відгородитися, починалося освоєння життєвого простору. У єнісейському селищі Бахта добувачі соболя (на нього ставлять пастки взимку) розповідали мені, що, часто, задумавши будувати зимовище, вони насамперед валять осичняк для лазні. Їхня добутлива стежка не обходила і березняки, де вони заготовляли лазневі віники, а на узліссях збирали різні цілющі трави, які встромляли в пази між колодами. Омивання в лазні могло відбуватися і перед походом у тайгу. Так, наприклад, робили кержаки. По-перше, в цьому випадку звір не міг відчути людський дух. А по-друге, старовіри (як і деякі сибірські народності) вважали, що людська тілесна (як, втім, і духовна) неохайність може нашкодити матері-природи і вона перестане дарувати людям свої блага. До речі, лазневі хатинки у ведмежих кутках (часто зовсім крихітні) нерідко були для мене єдиним і надійним притулком під час блукань по Сибіру.

Безсумнівно, лазня - це ще й своєрідний клуб для охочого до всяких лісових, болотних і річкових промислів люду. Там можна розповісти про удачу, виплеснути враження, які змушений був тримати в собі цілий день, приголомшити слухачів якою-небудь дивовижною історією, яка трапилася з тобою під час полювання, риболовлі або збору грибів, ну і звичайно, послухати інших фартових добувачів, може, ненароком видадуть який-небудь секрет. Чого тільки не наслухаєшся серед завзятих парильників у лазневих клубах. Хтось на озері Удебному (є в окрузі і таке) добув пудову щуку, яка пів дня тягала його по водоймі, комусь пощастило в Іванівському лісі, де красноголовців хоч косою коси, когось далекі мшави облагодіяли вагоном і малим візком журавлини. Красне поле житом, а слова добувача брехнею. Однак брехня ця особливого роду. Вона схожа на казку, легенду, побрехеньки. А як відомо, будь-яка баєчка цінна саме прикрашанням. Звідки ж ноги ростуть у цієї вигадки? «Вихваляння - не селянська справа, а рибальська», - кажуть у народі. Зрозуміло, що не тільки рибовуд, але й мисливець, і грибник, і травник не проти принагідно якоюсь легендою потішити слухачів. Селянин гне спину від зорі до зорі. Намір, задумка селянина втілюються в конкретну справу. А черговість його справ і їхні результати в усіх перед очима - ні забрати, ні додати. Добувач же часто сам по собі. За цілий день блукань дикими нетрями чого тільки не передумаєш і не придумаєш. Чудес і таємниць, що підживлюють уяву в дикій природі, вистачає з лишком. Буває, що у, скажімо, рибалки велика рибина зривається з гачка, а то й іде просто з рук. Прикро рибалці, і він хоча б у невинній вигадці намагається втілити свою мрію про багатий улов. Переконуючи інших, він мимоволі і сам починає вірити в те, про що з таким запалом розповідає. Згодом його вигадка обростає характерними подробицями, розцвічується поетичними деталями, стаючи надбанням цілого покоління рибалок. «Честь та шана, сідай та хвалися», - говорили домосіди, запрошуючи рибалку-жартівника в гості. Пташка співає - сама себе продає, рибалка хвалиться - себе тішить і слухачів веселить. Для багатьох, до речі, рибна ловля, збирання грибів або ягід не більше ніж дозвілля, розвага, гра, забава. А яка ж забава без красного слівця, жарту і потішки...

Добування - це змагання, зрозуміло і рекорди, які вимагають нагороди. Звичайно, головна - це рекордний трофей, а разом з ним і гордість добувача, нехай навіть по ньому це і не помітно (щоб не наврочити і зайвий раз не дратувати заздрісників). Однак багата здобич, «заліковий» трофей - не голка у стозі сіна, їх від оточення все ж не приховаєш. Якщо вже це сталося, то для добувача важлива реакція глядачів і слухачів. Їхні увага, похвала і здивування - бальзам на душу рекордсмена-добувача. Серед колег-парильників він повною мірою може насолодитися своїм чемпіонством.

...Повертаюся з лазні, швидко розтоплюю піч і, як водиться, під солоні грибочки, в'ялену плотву, смажені окунці з часничком і майонезом (рецепт підказав один місцевий рибалка), розваристу картопельку, салатик із дикоросів... Це апофеоз моїх тижневих буднів, жирна (але не остання!) крапка в низці їхніх турбот, миті щастя, які будуть короткими, як життя іскор із багаття, що зникають у чорному небі. Але все-таки вони ще трапляються - і ці миті, і іскри. Не знаю, чи вдалося життя, але день точно вдався. Встаю з-за столу, як після битви. Оглядаю засіки і запаси в них. Все в надійній і довгій схоронності, все по своїх банках, мішечках, коробочках, поличках. Я переможець, рейнджер, ковбой, кругом крутий хлопець. Я все можу. Все вдасться. Скрізь встигну.

Засинаю з почуттям виконаного обов'язку. Втім, як такого його немає. Нікому нічого не винен. Навіть собі. Можливо, тільки долі і природі, яка дарувала мені добутливу стежку.