Футбол і риболовля

Олександр Пономаренко

Серпень, 2021 рік

На думку Івана Петровича Зайця (ні, не на думку, а на його глибоке переконання, бо він звик, щоб його думки були переконливими і ні в кого не виникало жодних сумнівів щодо його міркувань), футбол і риболовля – поняття несумісні, навіть полюсні, тобто протилежні, бо як не намагався він їх поєднати, аби його життя було змістовнішим, ну ніяк не виходить, бо якщо риболовля заспокоює, знімає артеріальний тиск, підбадьорює, і – що найголовніше! – продовжує життя, то футбол навпаки: весь час, поки дивився Євро-2020, лише псував собі нерви, і якби ж то лише нерви, а то ще вранці просипав і запізнювався на риболовлю.

- Діду, - якось дорікнув йому десятирічний онук, - ну що ви дивитесь: минуло два тайми, а рахунок 0:0. Он, якщо хочете побачити голи, - їдьте в село до мого друга Назара – там рахунок може бути 20:4, і воротар у таку спеку не стане на воротах, доки йому не принесуть дві великі пляшки пива на два тайми.

Так ото, міркує Іван Петрович, від того футболу одні збитки – і для власного здоров’я і задля забезпечення сім’ї рибою, бо що він за рибалка, якщо сім’я купує рибу в магазині, а найбільш абсурдним він вважає спортивну риболовлю, яку, певна річ, у нас видумати не могли – це коли спіймав рибину, зважив і випустив у воду. Ні, це баловство якесь, не для годувальника сім’ї.

І футбол, він вирішив, - теж не для нього. Спочатку вболівав за наших, але рівень їхньої гри… Потім вболівав за інших – і лише одне задоволення одержав від фіналу, бо цілком справедливо і закономірно Італія обіграла Англію, і не на його думку, а саме на його глибоке переконання, Англія покарана цілком справедливо, бо не зовсім по-чесному обіграла Данію, але якби грала збірна Ісландії – країна з населенням, як місто Біла Церква – він би вболівав за них.

Отже, міркував Іван Петрович, більше ніякого футболу, бо від нього лише тиск і недоспані ночі – краще не псувати собі нерви, бо чого доброго і до інсульту недалеко – краще рано лягти, виспатись і вранці сходити на тихе плесо ставка, аби нормалізувати отой тиск, заспокоїтись і – головне! – не думати ні про що, бо, на жаль, і, крім футболу, є про що думати в цьому нелегкому житті.