Кастер у поплавцевій ловлі

Микола Линник

Листопад, 2021 рік

На календарі початок осені. Ось-ось почне жовтіти на кленах листя. А разом із цим почнеться захоплива пора - осіннє жирування білої риби. І якщо з ловом ляща на початку осені все дуже неоднозначно: він може на кілька тижнів зависнути в товщі води й узагалі не харчуватися або майже на місяць перейти виключно на нічне харчування, то плотва і карась з кожним днем клюють усе активніше. За моїми спостереженнями, пік осінньої активності цих риб припадає на період часу, коли температура води буде становити приблизно +10 ℃. А оскільки вода в річці з кожним днем стає все прозорішою, і плотву, і карася найзручніше ловити на поплавцеву вудку. І тут виникає запитання: яка з доступних насадок для цих умов буде найоптимальнішою?

На перший погляд, відповідь однозначна - опариш. Ця спритна личинка м'ясної мухи давно вже здобула славу всесезонної народної насадки. Влітку він практично бездоганний. Люблять опариша рибалки і за його доступність (купити порцію опариша можна в будь-яку пору року), і за його універсальність (на опариша клює будь-яка біла риба). Усе це так, але, на мою думку, для осінньої ловлі риби опариш сильно втрачає у своїй бездоганності. І ось чому. До осені у водоймах встигає підрости величезна кількість всілякого риб'ячого дріб’язку. Він уже встиг перейти на харчування всілякими черв'ячками, і для нього опариш - це справжні ласощі. Тому ранньовесняні риболовлі з оапришем у ролі насадки – це завжди мука. З десяти реалізованих клювань тільки одне або два можуть виявитися бажаними. Але і рослинні насадки типу тесту з хлібної м'якушки або манної мастирки ще не працюють так, як у листопаді. І як бути?

Для себе це питання я вирішив уже кілька років тому. У першій половині осені з опариша я переходжу на кастер. Як я вже писав у першій частині своєї розповіді («ПтР» №10,21), кастер - це не тільки чудова добавка в прикормку, але і першокласна сезонна насадка для селективного лову білої риби. Уся принадність кастера полягає в тому, що його практично не їсть дріб’язок. А ось велика риба, яка восени в основному харчується з дна, недорозвинених личинок мух їсть із великим задоволенням.

Але за красиві клювання потрібно платити. Кастер - насадка не проста, і до неї треба звикнути. Звикання це полягає в необхідності виконання рибалкою деяких базових принципів, без яких риболовля з кастером сильно втрачає у своїй результативності. У принципі, для тих рибалок, хто володіє технікою лову риби на парені злаки, ці принципи не будуть цілком зрозумілими і звичними.

Принцип 1. Для лову на кастер потрібно вибирати неглибокі водойми. Як і під час ловлі риби на парений горох найефективнішими риболовлі з кастером бувають на глибинах 1,5-2,5 метра. Причина дуже проста. Так само, як і під час лові на горох найкращим способом підгодовування для кастера є регулярне підкидання кількох лялечок безпосередньо до антенки поплавця. Після закидання оснастки, коли поплавець у воді стане у вертикальне положення, з руки або з рогатки я підкидаю безпосередньо до поплавця кілька лялечок. Вони повільно тонуть у воді, десь разом із ними тонуть і насаджені на гачок кастери. І що більшою буде глибина в точці лову, то більшим буде розліт падаючих на дно кастерів.

Принцип 2. Багатоточкове обтяження поплавця з дуже маленьким підпаском і коротким повідцем. Так само, як і під час лові на парений горох, для кастера найкращою презентацією буде їх повільне занурення в товщі води. Такого ефекту можна досягти, якщо розбити обтяження поплавця на 5-7 частин і використовувати мініатюрний підпасок. За масою цей підпасок має приблизно дорівнювати масі кастера (0,1 г і менше). Повідець так само, як і під час ловлі на горох, потрібно ставити короткий (не довший ніж 15 см). За моїми спостереженнями, саме така будова оснащення дає максимальну кількість результативних клювань.

Принцип 3. Чутливий поплавець із тонкою антенкою. За моїми спостереженнями, поплавці з антенкою понад 1,25 мм для лову на кастер малопридатні. Причина полягає в тому, що кастер - насадка ніжна, і клювання на нього завжди блискавичне.

Принцип 4. Для лову на кастер найзручнішим є підвітряний бік. У вітряні дні, які восени бувають не так уже й рідко, для лову на кастер завжди кращим є підвітряний бік водойми. Усе дуже просто: легкі кастери погано летять проти вітру. І навіть якщо вистрілювати їх із рогатки, розліт лялечок виходить дуже великим.

Принцип 5. Відчувати ритм. Як і під час ловлі на парений горох, при ловлі на кастер дуже важливо відчувати ритм клювань. Насправді підгодовуючи розсипом чистою насадкою, потрапити в халепу дуже просто. Коли я тільки освоював ловлю риби на парений горох, таке зі мною траплялося не раз. На початку риболовлі темп підгодовування зазвичай дуже високий. Вам потрібно зібрати рибу на локальній ділянці, і кращої тактики, ніж частий, щедрий закорм, і не придумаєш. Потім, коли риба входить в азарт, вона починає ганятися за падаючими горошинами (або личинками) по всій товщі води, і відбувається зворотний ефект: зграя розмазується, а риби перестають конкурувати за їжу.

Тепер, щоб відновити частоту клювань, рибалці потрібно докласти чимало зусиль. Але робити це потрібно уміючи. Я ділю це так. Спочатку пробую опустити рибу ближче до дна за допомогою обтяжених кастерів. Частину лялечок змішую із прибережною землею і формую з них невеликі (розміром зі сливу) кулі. 5-6 таких куль одноразово відправляються в точку лову, і витримується пауза від 2 до 4 хвилин. У цей час я уважно моніторю ситуацію. Якщо частота клювань зросла, можна продовжувати підгодовувати чистими кастерами з руки. Якщо ж мої дії не призвели до бажаного результату, тоді я знову підкидаю до поплавця жменю (штук 15) кастерів і збільшую паузу до 10 хвилин. Зазвичай цього часу вистачає на те, щоб риба знову стала активною.

Кастер із рослинним прикормом я змішую тільки під час лову лина. Лін дуже цікавий, і для нього метушня дріб’язку біля прикорму завжди є орієнтиром того, що тут роздають щось смачне.

Як бачите, принципи лову риби на кастер не такі вже й складні. Сробуйте нові способи лову, експериментуйте з насадками. Початок осені - це дуже гарний час для таких експериментів. Рибальте із задоволенням!