Про підгодівлю звірини

Сергій Жила

Січень, 2022 рік

Можливо, для когось це дивно прозвучить, але є у нас і цивілізоване мисливське господарство, котре веде бізнесову діяльність на полюванні. У наших умовах для лося та козулі кормів у лісі більш ніж досить. Точний розрахунок споживання кормів зробити не вийде, бо щодо погодних умов трапляються абсолютно різні роки. Так, торішня зима була проблемною й виникла велика потреба у підгодівлі. Тварини вийшли із зими худенькі, але за весну вони швидко набрали потрібну вагу.

В умовах України катастрофічні вимирання нині вже не трапляються. У минулому, особливо в степу, багато копитних гинуло під час тривалої ожеледиці.

У Європі, щоб проводити підгодівлю диких тварин, потрібно отримати ліцензію. Принцип правильний, бо ви погодували тваринку надмірно хлібом і у неї почнуться проблеми з травленням. Далі ви зміните поведінку дичини, і тварина вже буде шукати дармову їжу, піде на смітник. Вона уже не бажатиме шукати корм у природі.

На фото: Торішня зима у Чорнобильському заповіднику. Ф-1 Коли мороз і вітер сильно припече, то коні, хоч і степові тваринки, шукають затишок у лісі; Ф-2 Так копитять сніг олені і коні, а на ф-4 сніг розгорнутий коровами (мордами). Ф-3 Звірини і снігу торік було багато, але до годівниць із сіном слідів не було.

Щодо розміщення годівниць в угіддях. Колись полюбляли ставити так годівниці, щоб їх було видно з усіх усюд, особливо з дороги. Я їх звав годівниці для начальства і перевірок. Приїздить якась перевірка, і ви їм демонструє ось таку споруду, можна й не виходячи з автомобіля. Ну а про те, що там нема слідів звірини, то вже для більшості начальства було неважливо.