Помповики

В. Вольф

Листопад, 2010 рік

Помпові рушниці з'явилися у нас у продажу в 90-і роки минулого століття. Спочатку мисливці їх купували та й не тільки мисливці, а й любителі зброї. Однак з появою газовідвідних напівавтоматів інтерес до них зовсім зник. Сьогодні неосвічені люди називають їх «шморгалками», віддаючи перевагу Бекасам та МР-153. Та багато хто, спробувавши газовідводи, повертається до неавтоматичної зброї з ручним перезаряджанням. Звичайно, один точний постріл набагато ефективніший за чергу з 5-6 пострілів у «білий світ». Наші люди просто до помпової зброї не звикли. Тим же мисливцям, які вирішили придбати собі помпову зброю, я хотів би дати деякі настанови.

Окрім тих моделей, які я коротко опишу, ви побачите на прилавках магазинів і інші моделі. Це можуть бути і турецькі, й італійські, й навіть німецькі рушниці. Головне, обрати саме мисливський зразок, а не армійський чи інший, наприклад, для самооборони (цю класифікацію я наведу нижче). Пам\\\\\\\'ятайте! Помповик для полювання має бути з довгим стволом 620-760 мм. Тяг від підців’я мусить бути дві, а не одна. З однією тягою підців’я швидко розхитається по осі, утруднюючи перезаряджання. Також небажано, щоб при перезаряджанні підців’я насувалося на коробку. По-перше, таке підців’я коробчатого типу легко розколюється. По-друге, при перезаряджанні ви можете випадково закрити рукою вікно викидання гільзи. І викидання гільзи не відбудеться. Підців’я має бути круглим зовні, з нарізаними поперечними канавками. Калібри будь-які, хоч 12х70, хоч 12х76. Я не рекомендував би купувати помповики російського виробництва. Практично всі вони потребують ретельного доопрацювання і модернізації. Однак їх ніхто не збирається дороблювати. А ось, наприклад, фірма «Мавверік» усунула несправність повзункового запобіжника, зробивши його кнопковим і розташувавши в спусковій скобі, попереду спускового гачка. Ці новинки я особисто бачив сам.

Для полювання абсолютно неприйнятні зразки з рамковим прикладом або пластмасово-армійським (калашниковського типу), а також оснащені пістолетною рукояткою. Це зразки самооборони.

Купуючи помпову рушницю, ви відразу повинні визначитися, на яких полюваннях буде використовувати зброю. Звичайно, на велику дальність з коротких стволів стріляти немає сенсу, тим більше, якщо там ще й дулове звуження циліндр. Такі зразки ефективні до 30 м. Не всі помпові рушниці мають антабки, та це ще півбіди. Антабки можна купити в магазині і самостійно встановити на зброю.

Звичайно, спочатку стрільцю доведеться звикати після пострілу перезаряджати зброю. Потрібно вчитися перезаряджати помповики, не відриваючи приклад від плеча. Це збільшить скорострільність зброї. І нехай не бентежить вас дещо незвичне розташування підців’я на помповику (воно трохи віддалене від затворної коробки). До нього можна звикнути.

Ну, а тепер трохи історії. У 1883 році інженер У.Еліот виготовив карабін з нарізним стволом, що перезаряджався рухомим (в поздовжній площині) підців’ям. Формою і зовнішнім виглядом ця зброя нагадувала карабін системи Вінчестера-Генрі зр. 1873 р. Тобто з відкритим зовнішнім курком і з такою ж дещо пласкою затворною коробкою. Ця модель виявилася досить вдалою і швидко завоювала популярність серед мисливців і любителів зброї. За кілька років фірма «Кольт» почала масовий випуск цієї зброї. Наступними були фірми «Вінчестер», «Ремінгтон» і багато інших, що купили патент на виготовлення.

Що ж це була за зброя і як працювала механіка? Першою рушницею з рухомим підців’ям Кольта (так його назвали через фірму-виробника) був нарізний карабін з трубчастим підствольним магазином різної ємності системи Уолтера Ханта зр. 1842 р. Незважаючи на те, що ця зброя і досі вважається найбільш скорострільною серед неавтоматичної, вона почала відступати на задній план і не змогла суперничати з серединними магазинами (коробчастими), які швидко змінювалися для перезаряджання, та головне – змінився боєприпас. Якщо перші моделі мали набій з димним порохом .44 калібру (11,2 мм) з тупокінцевою свинцевою кулею, то нові набої з бездимним порохом і загостреною оболонковою кулею використовувати в трубчастому магазині вже не можна було.

Здавалося, що епоха рухомого підців’я Кольта, як і скоби Генрі залишиться в кіновестернах, серед любителів зброї і просто колекціонерів. Та американські конструктори подарували цій моделі друге життя, і вона з успіхом використовується і понині.

Сучасні моделі. Найбільш підходящим боєприпасом до зброї з рухомим підців’ям Кольта став мисливський дробовий набій від 410 до 12 кал. Відтак всі механізми в рушниці перероблялися й вдосконалювалися. Так, нарізний ствол був замінений гладкоствольним. Змінилася форма затворної коробки, яка стала напівкруглою в тильній частині біля приклада, як, наприклад, в МЦ-21-12. Курок став внутрішнім. Зброю забезпечили кнопковим або повзунковим запобіжником.

Така переробка зброї сподобалася всім. І фермерам, і військовим, і поліції, і, звичайно, мисливцям. З часом її назвали «помповою» (рух підців’я вперед-назад нагадує рух помпи).

До речі, не всі забули стару модель. Так, бразильська фірма «Россі» і нині випускає нарізні моделі помповиків з відкритим курком, а також карабіни Вінчестера-Генрі зр. 1873 р., і мені дуже шкода, що Вінчестери зі скобою Генрі також не переробили під шротовий набій, як це зробили з помповиками (я не кажу про качатницю Вінчестера 10 кал., тут класика дуже порушена.), а так хотілося б мати Вінчестер 1873-1876 р. під шротовий набій.

Армійські моделі помповиків. Це моделі з довжиною ствола від 500 до 620-680 мм 12-го калібру з патронником 89 мм. Ємність трубчастого магазину від 5 до 8 набоїв. Ствол зовні закритий сталевим кожухом з отворами для охолодження. На коробці є підсумок (відкритого типу) для швидкого переспорядження магазину. Плечовий упор складається вгору і лягає зверху на коробку. Є пістолетна рукоятка для керування вогнем. Крім цього армійський помповик може бути укомплектований і постійним дерев\\\\\\\'яним або пластмасовим прикладом мисливського типу.

Поліцейські моделі. Калібр 12. Захисного кожуха ствола може не бути, довжина ствола 620-650 мм. Ємність магазину різна – від 5 до 7-8 шт. Приклад дерев\\\\\\\'яний або пластмасовий.

Мисливські моделі. Ствол довжиною від 620 до 760 мм. Може бути і довший. Ємність магазину 5-8 набоїв. Кожуха на стволі немає. Ствол може мати змінні дульні насадки. Калібр від 12 і до 410. Приклад дерев\\\\\\\'яний або пластмасовий. Довжина патронника від 63 до 89 мм.

Зброя самооборони. Ствол довжиною від 420 до 550 мм. Калібр 12, патронник 63,5-70 мм. Приклад відсутній, є пістолетна рукоятка. Ємність магазину не більше 4-5 набоїв.

Звичайно, такий опис хоч і дещо грубуватий, але допоможе читачеві мати хоч елементарне поняття про відмінності між моделями. А тепер я хотів би ознайомити наших читачів з найбільш поширеними в наших магазинах помповиками.

Вінчестер 1300. Рушниця з рухомим підців’ям Кольта з ємністю магазина на 7 набоїв. Довжина ствола 560 мм. Патронник довжиною 76 мм, але зустрічаються зразки з патронником 65 мм, що вкрай незручно, оскільки при самостійному спорядженні набоїв доведеться обрізати в кожній гільзі по 5мм. Матеріал ложі й підців’я – пластик, іноді дерево. Деякі моделі комплектуються двома стволами. Одним довгим і одним коротким 500 мм. Іноді короткий ствол може бути нарізним під свинцеві кулі 12 кал. При варіанті з двома стволами в комплекті до прикладу йде пістолетна рукоятка.

Особливості конструкції: запирання ствола відбувається затвором, що провертається в рамі на 1800 як в АК. Матеріал ствольної коробки – силумін, спускової скоби – силумін, пластик. На ремонт до мене не надходили з моменту їх появи в нашому регіоні в 1995 р.

Маверік. Одноствольна рушниця з рухомим підців’ям Кольта. Ємність магазина різна: від 4 до 7. Матеріал ложі і підців’я – пластмаса. Калібр 12/70 або 12/76. Часто продається з двома стволами (довгим 760 мм, дулове звуження 0 і коротким 500-550 мм). До комплекту додається пластмасова пістолетна рукоятка.

Особливості конструкції: запобіжник повзункового типу розташований зверху на затворній коробці біля шийки приклада. Він виготовлений з пластмаси, яка з часом просідає і при стрільбі рушниця часто сама стає на запобіжник. Повзунки іноді доводилося переробляти з металу. Спускова скоба пластикова. Та проблем з нею ніколи не бувало. Лоток-подавач розташований не на спусковий скобі, а в затворній коробці під затвором. Висока подача набою забезпечує бездоганну роботу подачі набоїв. При запиранні затвором каналу ствола лоток щільно притискається до нижньої частини затвора, що значно полегшує спорядження магазину набоями. Запирання каналу ствола відбувається вертикально хитним клином і зчепленням з хвостовиком ствола. Затворна коробка з силуміну. Дві тяги на підців’ї.

Мосберг. Схожа на Мавверік модель. Майже у всьому. І в усадці повзунка запобіжника також.

Магтек МТ-586Р. Одноствольна рушниця з рухомим підців’ям Кольта. В основному продається зі стволом 620 мм і дуловим звуженням циліндр, калібр 12х70, 12х76. Ємність магазину при завальцьовуванні набоїв зірочкою – 7, при звичайному – 6 набоїв. Запирання каналу ствола – перекошування затвора вгору зі зчепленням виступу затвора з вирізом хвостовика ствола. Затворна коробка сталева фрезерована. Спускова скоба сталева. Лоток-подавач розташований на скобі. Запобіжник кнопкового типу, розташований за спусковим гачком. Матеріал ложі і підців’я – невідома мені деревина, дуже міцна, з гарною текстурою.

Підців’я пов\\\\\\\'язане з затвором двома тягами. Особливості конструкції: після пострілу затвор залишається відкритим майже по денце гільзи, що полегшує перезаряджання і усуває заклинювання роздутих гільз. Існують моделі з карабінною мушкою і знімним ціликом, з прицільною планкою і зі змінними дуловими насадками.

Помповики російського виробництва. МР-133. Одноствольна магазинна рушниця з перезаряджанням рухомим підців’ям Кольта. По суті, це та сама МР-153 тільки з ручним перезаряджанням, а якщо це теж МР-153, то і всі несправності даної моделі перекочували і в МР-133. Відривання прицільної планки тепер явище рідкісне, та все-таки трапляється, а ось мимовільні зриви курка при сильному струсі зброї і навіть при перезаряджанні – справа звичайна. Тим, хто мені не вірить, я пропоную такий експеримент. Відокремте спускову скобу з ударно-спусковим механізмом (будь-якої моделі, хоч МР-153, хоч МР-133), зведіть курок і поставте механізм на запобіжник. Після чого натисніть на спуск. Пострілу не буде, але коли ви двома пальцями навіть без значного зусилля потягнете гачок-шептало назад, курок зірветься і відбудеться постріл, незважаючи на ввімкнений запобіжник. Отож поки завод не доопрацює УСМ, з ним краще не зв\\\\\\\'язуватися. До того ж у ньому часто ламаються і вилітають ковпачки-фіксатори магазину. Вони пластмасові і довго не служать. Так само у мене бували ремонтні випадки розриву бойового упору – запираючого клину.

Слід додати, що МР-133 має защіпку лотка подавача і зовнішню кнопку як у газовідвідному варіанті МР-153, що не лише грубо порушує класику, але й не дозволяє швидко поповнити магазин набоями.

ІЖ-81. Одна з перших моделей помповиків Іжмеху. Тяга підців’я одна, через що воно сильно люфтить і крутиться навколо магазину, тож швидке перезаряджання не завжди вдається. Причому тяга підців’я керує також бойовим упором, тож можна, перезарядивши рушницю, закрити затвор, але насправді затвор залишиться незакритим – бойовий упор не зайде в паз хвостовика ствола. Доопрацьовувати рушницю завод не бажає, а тільки оснащує її непотрібними атрибутами (наприклад, додатковим коробчастим магазином). Існують також і укорочені варіанти моделі з пістолетною рукояткою.

Бекас. Існують не тільки Бекас-Авто, а й помповики Бекас. Технологія складання їх ще не відпрацьована. Підців’я сильно люфтить і крутиться на кріпильній трубці. Отож бували випадки розколу підців’я. До того ж механізм подачі набоїв недосконалий і через деякий час експлуатації трапляється неподання набоїв. Трубчастий магазин в алюмінієвій коробці швидко розхитується і мимоволі відкручується. Бували в мене і поломки відбивача через його неправильний радіус заокруглення.

Беззатворні помповики Рись. Ці помпові моделі затвора як окремої деталі не мають, і рушниця перезаряджається за допомогою руху ствола щодо нерухомого дзеркала коробки (що і є затвором). Трубчастий магазин розташований вгорі, ствол внизу. Викидання гільзи теж донизу. Нехай мисливці самі вирішать, чи потрібно їм таке диво.

ТОЗ-123. Селезень. Модель перероблена з КС-23 (карабін спеціальний), який знаходиться на озброєнні в правоохоронних органах і призначається для відстрілу контейнерів зі сльозогінним газом, а також відстрілу набоїв з гумовими кулями для розбивання шибок. Спочатку КС-23 випускав ТОЗ.

Затворна коробка гнута (штампована) з листового матеріалу. Спускова скоба алюмінієва. Підців’я виготовлене з пластмаси, приклад з товстої фанери. Затвор провертається в рамі затвора так само, як в помповиках Вінчестер 1300 (з якого, в принципі, все це і скопіювали). Для відпирання затвора рушниця – хоч Селезень, хоч КС-23 – має важіль як в ІЖ-18, тож про швидке перезаряджання годі й говорити. Калібр 4 (23,75 мм). Основний запобіжник – кнопковий, розташований попереду спускової скоби.

На сьогоднішній день Селезень випускається в м. Климовськ. Ємність його магазина 3 набої. Довжина ствола 720 мм, патронника 81 мм. Вага рушниці 4,5 кг.

Особливості конструкції: вкрай трудомістка постановка затвора через нічим не закріплений пластинчастий відбивач, що вільно висить на осі і при складанні заважає затвору заходити в коробку. Спускову скобу теж поставити після розбирання досить складно.

ТОЗ-94. Помповик зібраний на базі газовідвідного напівавтомату ТОЗ-87. Єдине що в ньому цінне – це ствол. Товстостінний і з хорошим боєм. Справа в тому, що матеріал, з якого зроблена кришка ствольної коробки, абсолютно не придатний для зброї. Силуміновий сплав дуже крихкий і ламається (тріскається) навіть при нормальній експлуатації.

Постановка спускової скоби дуже непроста. Доводиться переборювати тиск бойової спіральної пружини. Особливо часто лопаються вушка спускової скоби. А вони не варяться і не паяються.

ТОЗ-194. Укорочена модель ТОЗ-94, оснащена пістолетною рукояткою. Тяга від затвора до підців’я одна. При різкому і швидкому перезаряджанні тяга вискакує з кріплення підців’я і зброя не працює. При цьому затвор закривається з великим люфтом і якщо в момент стрільби не тягнути підців’я до дулової частини, то пострілу не буде.

Механізм моделі недоопрацьований заводом і дуже часто навіть будучи новим не працює взагалі. Також механізм блокування затвора в зарядженому положенні доводиться доопрацьовувати самому. Інші вади ідентичні до моделі ТОЗ-94.

Китайські помповики Бригант і Шат-Гун. Дві схожі моделі, як Мосберг і Мавверік. Бригант і Шат-Гун – це рушниці з рухомим підців’ям Кольта, і майже точні копії моделі Ітака 87.

Особливості моделей: нижнє викидання гільзи через зарядний отвір, затвор закритий всередині коробки. Калібр 12х70. Довжина ствола 750 мм, стволи досить легкі і дуже купчастого бою не дають, хоча ствол має дулові насадки. Трубчастий магазин на 4 набої. Тяга від підців’я одна, при цьому при перезаряджанні підців’я сильно розгойдується в різні боки.