Під лежачий камінь…

С. Боровий

Жовтень, 2012 рік

Сорока тисячам мисливцям Київської області в цьому році не повезло найбільше. Якщо по інших областях проблеми з відкриттям на пернату дичину, які знову організувало нам Агентство лісових ресурсів, якось вдалося вирішити (до речі, головним чином через мітинги, яких теперішня окупаційна влада через близькість виборів все-таки остерігається), то в Київській області дуроломство чиновників на ґрунті лісових пожеж, наклалося ще й на закінчення терміну оренди мисливських угідь у найбільшого їх користувача – УТМР.

Спочатку київська обласна організація планувала «пропетляти» з відкриттям, шляхом його проведення лише 4-5 серпня – саме в цих датах ще можна було провадити полювання по старих договорах оренди угідь. Ну, а потім вже продовжити сезон, як Бог пошле – коли вдасться погодити нові документи на угіддя в обласній раді (як то можна уявити, таким чином планували зібрати хоч скількись грошей у вигляді внесків та плати за дводенні відстрілки). Попередньо планувалося це зробити 22 серпня, саме на цей день була запланована сесія Київської обласної ради.

Але «пропетляти» не вдалося. До речі, це вже стало «хорошою» традицією, – за пару днів перед відкриттям полювання знову з‘явився припис, на цей раз голови облдержадміністрації, мисливців, щоб вони чогось там не запалили, на воду не пущать. Крапка. І полетіло все у мисливців шкереберть. Відпустки, плани, фінансові надходження господарств… все коту під хвіст.

Практично всі сорок тисяч, заколисані обіцянкою обласної ради УТМР владнати все вже 22 серпня, скрегочучи зубами та матюкаючись по мисливських форумах, число відвідувачів яких у цей період скакнуло захмарних висот, слухняно чекали обіцяного. Недочекалися. Блюдечко з блакитним облямуванням припливло «чомусь» лише до всім відомого мисливського клубу, назву якого з недавнього часу на людях оголошують хіба що пошепки. На сесії обласної ради цьому клубу без будь-яких перепон були надані мисливські угіддя в користування терміном на 49 років, а питання надання в користування угідь для УТМР… навіть не виносилося на розгляд сесії з тієї причини, що обласна організація товариства не підготувала документи.

Мисливські форуми, які з недавнього часу стали чи не єдиним місцем (разом з нашим виданням) отримання свіжої та об‘єктивної інформації, вибухнули народним гнівом. Люди негайно рвалися в бій – іти блокувати чи то брати приступом якусь установу (а краще декілька), не важливо яку, яка б дала дозвіл на реалізацію конституційного права озброєних громадян на відпочинок на природі. Найгіршими словами було затавровано керівництво УТМР, яке допустило таку кричущу недбалість і яке до цього часу не поворухнуло й пальцем, щоб організувати людей на протести під державні установи, які ставлять перепони на законному шляху здійснення мисливських мрій. Зрештою, перебравши різні варіанти, вирішили пікетувати обласну раду – як кінцевий орган, який має дати (або не дати) дозвіл на оренду мисливських угідь. Виступати вирішили о 10 годині 29 серпня, попередньо оголосивши про майбутній захід щонайширшій мисливській громадськості області.

На превеликий жаль з масовістю 29 серпня не склалося. Чи то спрацювала знаменита «хата», яка скраю, чи якась інша совкова звичка, важко точно сказати. Правда, подейкують, що багатьох зупинили телефонні дзвінки з обласної ради УТМР, якими непередодні було попереджено голів районних організацій області, щоб ті ні в якому разі не організовували (що насправді робилося) мисливців для поїздки в Київ. Начебто вмовляння ці мотивувалися тим, що натовп може тільки зашкодити, й ми, мовляв, і без вас все тут вирішимо, сидіть дома, чекайте відкриття й не рипайтеся.

Цікавий штрих до картини – ніхто з опитаних голів не признався, хто саме їм телефонував, але про те, що такі дзвінки насправді були, вони самі ж розповідали. І ще один важливий момент, який стосується законності проведення масових зібрань в нашій державі. Для того, щоб все було в рамках Закону, організатор масової акції повинен перед цим попередити органи державної влади про запланований захід і лише суд після цього може заборонити його проведення. Оскільки акція планувалася на підтримку УТМР, практично всі, хто мав намір взяти в ній участь були переконані, що цю місію візьме на себе товариство, якщо не обласний його осередок, то принаймі хтось із центрального апарату. Думаєте, хоч хтось це зробив?..

Перші групки мисливців почали підтягуватися під обласну раду ще до 10 години. Вони, трішки постоявши під будівлею, заходили в приміщення й розсідалися у невеличкій приймальні. Були це, в основному, не кияни. Забігаючи наперед потрібно сказати, що найбільшою і найактивнішою була громада мисливців із Фастівського району. Згодом в приймальні з‘явився голова київської обласної організації УТМР, який почав розповідати про перипетії з просуванням документів на мисливські угіддя. Коли в приймальні стало ніде й миші прошмигнути, хтось запропонував вийти на вулицю, де вже зібрався чималий гурт мисливців. В цей час секретарка в приймальні стала телефонувати комусь «на гору» (судячи з розмов), пропонуючи негайно приїхати, бо мовляв, народу зібралося чимало.

Та насправді людей було не так вже й багато. За оптимістичними підрахунками, чоловік 200, не більше. Хоча, потрібно сказати, народ підібрався балакучий та жвавий, що невдовзі відчули на власній шкурі голова «київлісу» та представник апарату обласної ради, які з‘явилися після згаданих телефонних дзвінків.

Ситуація вимальовувалася наступна. Обласна організація УТМР ще в травні подала документи в київліс на продовження оренди угідь, які той згодом мав передати в обласну раду. Але, оскільки погодження на угіддя були зібрані не всі, більш-менш нормально було з документами лише у 5 районних організацій, то київліс не направляв їх у облраду, начебто чекаючи на недостаючі документи. Чому начебто? Та тому, що саме лісники не підписали для товариства ні гектара лісових угідь, плануючи самі розпоряджатися лісовими мисливськими угіддями навколо столиці як їм заманеться (здогадайтесь як). А ті п‘ять районів, у яких все нормально з документами мають такий результат лише через те, що в цих районах практично відсутні лісові угіддя.

Мало того, як розповідали мисливці на зібранні, Агенства лісових ресурсів начебто дало вказівку не підписувати для УТМР ні гектара лісових угідь, а той начальник, хто це зробить відразу ж поплатиться своєю посадою. Як наслідок, ті погодження на лісові угіддя, які заздалегідь були зібрані товариством, були начебто відкликані назад.

Зрештою, добряче випробувавши нерви голові київлісу та представнику облради, домовилися до того, що сьогодні до вечора київліс підписує всі наявні документи УТМР й передає їх облраді, яка 4 вересня збирається на позачергову (!) сесію і вирішує наші мисливські проблеми. Також вирішено було 4 вересня знову зібрати мітинг мисливців під облрадою, щоб спонукати депутатів прийняти «правильне» рішення. Для цього, як неодноразово наголошували учасники сьогоднішнього зібрання, мітинг має бути особливо масовим і мисливці повинні привести щонайбільше народу.

Та не так склалося, як того бажалося. Ні, дійсно, облрада зібралася 4 вересня на позачергове засідання, і дійсно на нього було винесене питання про продовження для УТМР оренди угідь, але… По-перше, під радою мисливців було ще менше, ніж попереднього разу (І знову всі розповідали, що вчора ввечері по районах телефонували із обласної ради й наполегливо просили не привозити людей під облраду, мовляв, у нас все готово й ми без вас все вирішимо). А по-друге, на сесію облради було винесене питання не надання в оренду товариству мисливських угідь, а… лише пролонгування старих документів на угіддя до 1 березня 2013 року. Виглядало так, що нам просто кинули «кістку» з барського столу – подавіться. А ми цю кістку з радістю й проковтнули – всі миттю побігли готувати торби на суботнє «відкриття» (8 вересня! О це так відкриття).

Що цікаво, причому кілька разів довелося це почути, спочатку від представників облради, а потім від кількох депутатів ради, які виходили поспілкуватися з мисливцями. Так от, вони казали, що якби не ці мисливські зібрання (назвемо їх так) під радою, ніхто б і пальцем не поворухнув би для мисливців і сиділи б ми досі на своїх рюкзаках, чекаючи з моря погоди.

Отже, тільки з огляду на близькість виборів мисливцям і «пішли назустріч», що до речі, багато хто з присутніх мисливців розумів. Через що й вимагали продовжувати протести, й далі йти мітингувати під Агенство лісових ресурсів та під Кабмін з вимогою надання у користування угідь на 15-20 років (а не на образливих кілька місяців). До речі, тут же й домовилися (всі присутні голосували за це рішення!) 12 вересня масово виходити під Кабмін із вимогою вплинути на підзвітне їм Агентство лісових ресурсів (домовлялися також і про новий мітинг 25 вересня під облрадою і порушення питання про зміну керівництва УТМР…).

Але яке там «масово виходити», коли полювання вже відкрили. Ніколи. 12 вересня під Кабміном із мисливців стовбичив лише представник мисливської преси. Через якийсь час охорона Кабміну «ненав‘язливо» поцікавилася у нього, чого йому тут потрібно. Зав‘язалася така-сяка розмова. «Так, ми знаємо, що мисливці збиралися йти сьогодні під Кабмін, – сказав чоловік у міліцейській формі, – але ж це незаконно, ніхто ніяких паперів не подавав!..» «А нікого вже й не буде. Принаймі до наступного мисливського сезону», - почув він у відповідь.

Проблема тільки в тому, що вже ніхто тоді мисливців слухати не стане.